Makaleler

İŞE İADE DAVASI

İşe İade Davası, iş akdi işveren tarafından geçerli bir neden olmadan feshedilen işçinin işe iadesini talep ettiği davadır.

İş Kanunu m.20’ye göre “İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir. Arabulucuya başvurmaksızın doğrudan dava açılması sebebiyle davanın usulden reddi hâlinde ret kararı taraflara resen tebliğ edilir. Kesinleşen ret kararının da resen tebliğinden itibaren iki hafta içinde arabulucuya başvurulabilir.”

DAVANIN KOŞULLARI

İşçinin işe iade davası açabilmesi için iş güvencesi hükümlerine tabi olması gerekir. Bir işçinin iş güvencesinden yararlanabilmesi için kural olarak, İş Kanunu veya Basın İş Kanunu kapsamında olması, belirsiz süreli bir iş sözleşmesi ile otuz veya daha fazla işçinin çalıştığı bir işyerinde çalışması, işyerindeki kıdeminin altı aydan fazla olması ve işletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili veya yardımcısı yahut işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçi alma çıkarma yetkisi bulunan bir işveren vekili konumunda olmaması gerekir. Bu koşullar nispi emredici nitelikte olup işçi lehinde değiştirilebilir ancak aleyhine değiştirilemez.

GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME

İşe iade davasında görevli mahkeme İş Mahkemesi, yetkili mahkeme ise işverenin ikametgahı sayılan yer mahkemesi (ticaret sicil kaydının bulunduğu yer mahkemesi) veya işçinin işini yaptığı işyerinin bulunduğu yer mahkemesidir.

SONUÇLARI

Feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işverenin işçiyi başvurusu üzerine bir ay içinde işe başlatmak zorundadır.İşçiyi başvurusu üzerine bir ay içinde işe başlatmayan işveren, işçiye mahkeme veya özel hakem tarafından belirlenen en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür.Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer haklarının ödenecektir. Buhükümler mutlak emredici nitelikte olup, sözleşmelerle işçi lehine de olsa değiştirilemezler.

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazar: Av. Sancaktar Devlet ÖZKUL / Stj. Av. Hasan TANDOĞAN

Diğer Makaleler